Spis grønt og styrk miljøet
Vi vil alle gerne gøre så meget vi kan for at hjælpe klodens miljø og være med til at hindre, at vi belaster mere med CO2-forurening end højst nødvendigt. Nogle vælger at arbejde i en virksomhed eller offentlig institution, hvor miljøbeskyttelse er på dagsordenen, andre afholder sig fra at flyve eller gøre andre ting, som de opfatter som særligt belastende for klodens klima og miljø, og andre vælger at spise mad, der belaster miljøet mindst muligt.
Det at spise grønt og miljøvenligt kommer der stadig mere fokus på, og der køres kampagner om klimavenlig kost flere steder. Du kan også selv hoppe med på den vogn og dermed give dit eget målrettede bidrag til mere klimavenlig adfærd.
Spis brød og grønt
Noget af det bedste, du kan gøre, er at spise grønt. Ikke bare masser af grøntsager, men også brød som eksempelvis CO2-neutralt knækbrød og lignende. For eksempel er knækbrød fra Wasa fremstillet som CO2-kompenseret, så du kan kaste dig over dette uden kvaler.
Inden for grøntsager er det ikke ligegyldigt, hvilke du vælger. Du belaster miljøet mindst, hvis du spiser de grøntsager, der er i sæson, og som dyrkes tættest muligt på, hvor du skal spise dem.
Hvis du spiser de frugter og grøntsager, der er i sæson, og som er dyrket i nærområderne, belaster du ikke alene miljøet mindst muligt. Du vil også ofte få en mere varieret kost og bedre smagsoplevelser, fordi du ikke spiser de samme ting året rundt. Lokale, danske jordbær dyrket i sommersæsonen smager ganske enkelt bedre end de drivhusdyrkede bær fra Spanien, som du kan købe om vinteren, og sådan gælder det for mange af de grøntsager, du kan finde på hylderne i grøntsagsafdelingerne året rundt.
Et praktisk bidrag til miljøet
Som enkeltperson kan det være svært at finde ud af, hvad der er den bedste indsats for miljøet, som man kan gøre. Ikke alle kan arbejde med grøn energi eller bidrage med andre tekniske foranstaltninger. Derfor er en mere grøn kost det bidrag, som mange i praksis vil kunne bidrage med. Og ud over at belaste miljøet mindre, har en mere grøn kost også den fordel, at den ofte er sundere og mindre kaloriefyldt end en traditionel kost med masser af kød.
Miljøudfordringer i dag