Gode ideer til alle tider
Gennem tiden har danske ingeniører sat et markant fingeraftryk på tekniske udviklinger, som er med til at forbedre vores miljø. En af disse var Haldor Topsøe. som stiftede en virksomhed, der i dag er kendt over hele verden for at udvikle og fremstille katalysatorer, som bruges til at rense emissioner fra forskellige motorer for skadelige stoffer. Katalysatorer bruges også i en række kemiske processer – for eksempel, hvis man skal fremstille kunstgødning, så det er en teknologi, som har meget stor betydning for vores moderne industrielle samfund.
Haldor Topsøe var civilingeniør og blev født i 1913. Han var dermed en af den generation af kendte danske erhvervsledere, som vi også i dag ser op til som banebrydende i det danske samfund i 1900-tallet. Andre erhvervsfolk af den type var Mærsk McKinney-Møller, som bragte virksomheden A. P. Møller frem i en helt ny division, Poul Due Jensen, som grundlagde pumpefabrikken Grundfos, Mads Clausen fra Danfoss og Herman Salling fra detailvirksomheden Salling Group.
Flere af disse var ingeniører, og deres virksomheder har udviklet sig til at være nogle af verdens fremmeste, når gælder om at udvikle produkter, der er med til at belaste miljøet mindst muligt. Danfoss laver energistyringer og solceller som en del af deres portefølje, Grundfos satser på energioptimerede pumper til alle mulige formål, og hos Haldor Topsøe arbejdes der på at udvikle teknologier, som er med til at begrænse emissioner og dermed forurening.
Haldor Topsøe er i dag den mindste af disse virksomheder, men måske den, der har den teknologisk set mest avancerede produktlinje. Både grundlæggeren Haldor Topsøe og sønnen Henrik Topsøe, der var bestyrelsesformand frem til 2016 og netop er død i eftersommeren 2019, var anerkendte ikke blot som virksomhedsejere, men også som forskere og videnskabsmænd. Henrik Topsøe var således tilknyttet DTU, Danmarks Tekniske Universitet.
Haldor Topsøe omsætter i dag for knap 6 mia. kr. på årsbasis, og produktionen foregår både herhjemme på fabrikkerne i Frederikssund og i USA, hvor der er et datterselskab. Der er afdelinger rundt omkring i mange lande.
Der er en stolt tradition for avancerede produkter i de danske miljø-virksomheder. De første såkaldte svovlsyrekatalystorer blev leveret allerede i 1944, og siden er det kun gået én vej med udviklingen af teknologisk stadigt mere avanceret udstyr, som har stor betydning for, hvordan vi kan skåne miljøet trods det faktum, at vi er et højtduviklet industrisamfund.