Hvor blev atomkraften af?
Med forskere som Niels Bohr og Verner Braun begyndte mennesket i første halvdel af det 20. århundrede at få indsigt i den enorme kraft, som udnyttelsen af spaltningen af atomet kunne udløse. En kraft, som har vist sig både at kunne bruges til gavn for menneskeheden og som et frygteligt krigsvåben. Det sidste har foreløbig kun japanerne fået at føle med atombombningen af de to byer Hiroshima og Nagasaki i den sidste del af 2. Verdenskrig, men det er et faktum, at en god håndfuld magter i verden råder over atomvåben, som ville kunne bruges i en krig af hidtil usete dimensioner.
Atomkraft kan dog også bruges til fredelige formål, men mange lande har besluttet at nedlægge atomkraftværker, hvilket kan skyldes folkelig modstand eller et politisk ønske om at satse på andre energikilder.
Det bliver spændende at se, hvordan udviklingen vil gå de næste årtier, og hvilke løsninger, som atomteknikerne kommer frem med. I nogle lande planlægger man nye værker – eksempelvis i Polen og Finland. Og på linje med vindenergi og anden vedvarende energi er atomkraft en energiform, der ikke udleder CO2 ved produktionen, så på den måde passer atomkraft godt ind i en moderne klimastrategi.